Generació T - Portal d'Educació Civicotributària. Agencia Tributaria. - Alumnes

Generació T - Agència Tributària, amb la col·laboració d´ Institut d´Estudis Fiscals.

Primer ciclè de Secundària

ESCENARIS:

Escenari 1. Aula

Escenari 2. Biblioteca

Escenari 3. Parc

Escenari 4. Centre de dia

Escenari 5. L'Hospital

Escenari 6. Bombers

Escenari 7. Estació de tren

Escenari 8. Poble

Escenari 9. Botiga

Escenari 10. Gent treballant

Escenari 11. Agència tributària

Escenari 12. Comunitat de veïns

Escenari 13. Museu

Escenari 14. Ciutat sense impostos

 

T'invitem a viure una aventura al costat dels nostres amics de la Generació T, que són dos xiques i dos xics de la teua edat. S'anomenen Alba, Laura, Dani i Gabriel. Faràs un passeig per la seua ciutat i podràs visitar un gran nombre de llocs: un Aula, un parc, un hospital, un parc de bombers, etc.

A cada un dels llocs que anirem visitant l'anomenarem escenari i en cada escenari trobarem personatges que ens contaran històries molt interessants.

Esperem que aprengues i et divertisques amb els nostres amics de la Generació T!


ESCENARI 1. Aula

Estem en un aula en la qual hi ha un jove Professorssor que es troba darrere de la seua taula, una pissarra en què està escrit un problema de matemàtiques, una xicoteta prestatgeria amb llibres sobre la qual descansa un globus terraqüi. Davant del Professorssor, estan els pupitres dels alumnes. Hi ha dos xiques (Alba i Laura) i dos xics (Dani i Gabriel) d'esquena. En els seus pupitres tenen quaderns i llibres oberts i alguns bolígrafs.

El Professorssor comença la classe i es dirigix a l'alumnat, això genera un diàleg entre el Professorssor i dos dels alumnes: Dani i Alba.

Professor: Bon dia a tots. Hui us parlaré dels impostos, encara que, abans d'explicar-vos què són, pensarem sobre què passa al nostre voltant. Començarem reflexionant sobre el que tenim més a prop. Què feu vosaltres cada dia?

Dani: Venim a l'institut.

Professor: La resta de les xiques i els xics espanyols fa el mateix?

Alba: Sí, clar que sí! Tots anem a un institut. Els uns van a centres públics, uns altres, a centres concertats i encara uns altres, a centres privats, però tots estudiem, perquè a Espanya l'educació secundària és obligatòria.

Professor: Sabeu per què l'ESO té caràcter obligatori?

Dani: Sí, perquè fins als 16 anys no es pot treballar.

Professor: Eixa és una de les raons, encara que n'hi ha d'altres. A més, com és obligatòria, les administracions públiques han de garantir que totes les xiques i els xics tinguen una plaça escolar gratuïta.

Alba: Això no ha passat sempre, veritat?

Professor: No. En un altre temps, les coses no eren així, perquè els xiquets treballaven des de molt xicotets i només alguns disposaven de temps i diners per a acudir a l'escola. Ara anirem a la biblioteca i hi buscarem més informació.

A continuació, et contarem algunes coses bastant interessants.

SABIES QUE...

A Espanya, fa molts anys, no tots els xiquets anaven al Aula. Si pregunteu als vostres iaios, una bona part vos diran que els seus pares, i fins i tot ells mateixos, no van poder estudiar. Per exemple, a principi del segle XX, quasi un 59% de la població de més de 9 anys era analfabeta. Ara, el 100% dels xiquets i xiquetes a Espanya tenen dret a una plaça escolar gratuïta fins als 16 anys. (Dades de l'Institut Nacional d'Estadística) .

I QUE...

Per a poder accedir al món laboral és important tindre estudis. Sense estos és molt difícil que la persona aconseguisca un lloc de treball i unes millors condicions laborals. Per això, les administracions públiques garantixen que tots els xiquets tinguen, almenys, un nivell bàsic de formació.

Per a seguir l'aventura, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

Qui ha de garantir que l'educació bàsica siga gratuïta per a tots?

  1. Les administracions públiques.
  2. Els Professorssors.
  3. Les dos són certes.

La resposta correcta és la a: "Les administracions públiques".

 

ESCENARI 2. BIBLIOTECA

Els nostres amics estan ara a la biblioteca. Hi ha molts llibres a les prestatgeries que rodegen la sala. A la zona central, hi ha taules amb ordinadors per a poder estudiar i fer treballs. Al fons de la sala, es troben la sala per a escoltar música i la videoteca.

Les dos xiques (Alba i Laura) i els dos xics (Dani i Gabriel) estan drets, en un lateral de la sala, escoltant el seu Professorssor.

Professor: Què podem fer en una biblioteca pública?

Laura: Consultar i llegir llibres, periòdics, revistes, navegar en Internet, agafar prestats CD, DVD,…

Professor: A més, a les biblioteques podeu trobar moltes alternatives per al temps lliure, que no vos costaran diners.

Laura: Però jo li puc demanar diners als meus pares per comprar-me les revistes o els DVD que vulga i, a més, tinc ADSL a ma casa per navegar en Internet. Després, les biblioteques són per als pobres.

Professor: No, Laura. No es tracta que les coses siguen gratis per als pobres, sinó que tots podem gaudir de les mateixes oportunitats amb independència dels diners que tinguem.

Dani: Per eixe motiu, les administracions públiques s'ocupen de mantindre les biblioteques?

Professor: Sí, però no sols les biblioteques, també les sales d'exposicions i els museus. Cuidar el patrimoni cultural i facilitar als ciutadans l'accés a la cultura és responsabilitat de les administracions públiques. Abans d'anar-vos-en, revisarem este exemplar de la Constitució Espanyola, on s'arrepleguen els drets i els deures dels ciutadans. Prompte farem una visita al museu per a veure una exposició sobre la història dels impostos.

A continuació, et contarem algunes coses bastant interessants,

SABIES QUE...

Segons la Constitució Espanyola, les administracions publiques hauran de promoure l'accés a la cultura i garantir la conservació i l'enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic d'Espanya.

I QUE...

A Espanya hi ha una xarxa de quasi 5.500 biblioteques públiques, sumant les que gestiona l'Estat, les comunitats autònomes i els municipis. (Dades de l'Institut Nacional d'Estadística) .

Per a seguir l'aventura, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

Qui creus que compra els llibres, les revistes i els CD que hi ha a les biblioteques?

  1. Els organismes públics que les gestionen.
  2. Els llibres que hi ha són els que no es venen a les llibreries.
  3. Els porten persones que en tenen molts a sa casa.

La resposta correcta és la a: "Els organismes públics que les gestionen".

 

ESCENARI 3. PARC

Passem de pantalla i al nostra amica Alba està ara al parc. Ací es troba amb el seu Iaio. És un parc amb molts arbres; hi ha xics i xiques que juguen al basquetbol; altres persones passegen per un camí que ascendix a una xicoteta muntanyeta. En primer pla, veiem una font, una paperera i el carret de l'agranador. Hi ha molts papers i algunes botelles trencades al voltant de la paperera. L'Iaio i Dani estan asseguts en un banc i comencen a parlar.

Alba: Hola, iaio! Hui, a l'institut ens han dit que les administracions públiques s'encarreguen de facilitar que tots tinguem accés a la cultura i l'educació, ho sabies?

Iaio: Clar que ho sabia. I tu t'havies adonat que sense pagar res podem gaudir de l'aire lliure veient els arbres, la gespa, les flors i podem seure en bancs, fer esport, etc.?

Alba: És veritat, no me n'havia adonat. A més, quan es trenca una porteria o una cistella de basquetbol, una paperera, un banc o la font, ho arreglen i no ens costa res.

Iaio: Els parcs són zones importantíssimes, perquè permeten que tots els ciutadans tinguem llocs nets i agradables per a passar el nostre temps lliure. A més, milloren el medi ambient.

Alba: Vols dir que les administracions públiques també s'encarreguen que tinguem parcs?

Iaio: Sí, posen a la nostra disposició espais en què gaudir de l'aire lliure i de la naturalesa. Per a seguir gaudint-ne hem de cuidar-los i mantindre'ls nets, en compte de tirar el fem per terra com veiem ací. M'agradaria que m'acompanyares al centre de dia i t'explicaré el que fa possible tot el que t'he contat.

Alba: D'acord, t'acompanye! Però, què és un centre de dia?

A continuació, et contarem algunes curiositats.

SABIES QUE...

Les administracions públiques són les que s'ocupen de pagar els servicis de neteja i jardineria que mantenen nets i en bon estat els parcs.

Per a seguir l'aventura, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta.

Creus que hi hauria parcs públics si no hi haguera administracions públiques que sa n'encarregaren?

  1. Sí, perquè els parcs creixen sols, els fa la naturalesa.
  2. No, ningú s'encarregaria de fer un parc i mantindre'l net i en bon estat sense cobrar una entrada.
  3. sí, ni no, és un tema que no és important.

La resposta correcta és la b: "No, ningú s'encarregaria de fer un parc i mantindre'l net i en bon estat sense cobrar una entrada.".

 

ESCENARI 4. Centre de dia

Passem de pantalla i trobem la nostra amica Alba centre de dia amb el seu Iaio. Estan al jardí de l'edifici on hi ha flors, arbres i bancs. En una taula estan l'Iaio de Alba i dos amics seus jugant al parxís. En una gandula hi ha una altra senyora major que llig un periòdic. Al fons de la imatge, a través dels vidres de l'edifici, es veu una sala on alguns ancians veuen la tele i una altra sala on altres persones majors fan gimnàstica.

Iaio: Vinc a presentar-vos a Alba, que vol saber què és un centre dia.

Iaia: Hola, Alba! Jo t'ho explicaré. Un centre de dia és un lloc on les persones que estem jubilades ens reunim amb els nostres amics, llegim, podem jugar a les cartes, fer gimnàstica, menjar o planificar excursions. I si ens cal, fins i tot podem tindre assistència mèdica i rehabilitació.

Alba: Quant costa vindre ací? sou socis? és com un club?

Iaio: Ja, ja, ja! Encara que no és gratis, gran part del que costa ho paguen les administracions públiques. A més, les persones majors també tenim dret a descomptes en els viatges, fins i tot alguns no paguen l'autobús urbà. Els jubilats podem tindre també medicines gratis. Com veus, comptem amb algunes ajudes.

Alba: Però, d'on ixen els diners perquè pugueu comprar coses i anar de viatge?

Iaio: Els qui ja no treballem rebem una pensió de jubilació. És un dret que ens hem guanyat després d'haver contribuït amb una part del nostre sou al llarg de tota una vida de treball. Això és possible perquè les persones que treballen hui contribuïxen amb una part del seu sou. Els empresaris, amb una part dels seus guanys, i l'Estat fa també una aportació a un fons comú que s'anomena Seguretat Social. Així, de la mateixa manera que jo vaig contribuir a la Seguretat Social per a altres, tu ho faràs per als teus pares i els teus fills, per a tu.

Alba: Tu sí que saps iaio! Per què no em contes més coses?

Iaio: Vine amb mi a l'hospital i continuarem parlant.

Alba: Vinga, anem-hi!

A continuació, et contarem algunes curiositats.

SABIES QUE...

A més de les pensions de jubilació, hi ha altres tipus de pensions, com les d'incpacitat temporal o permanent, viudetat, orfandat, etc.

I QUE...

Hi ha persones que, encara que no han contribuït al fons comú, perquè les seues circumstàncies al llarg de la vida no ho han permés, reben una pensió que s'anomena pensió no contributiva.

Per a seguir l'aventura, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

Com s'anomena el fons comú a què contribuïxen les persones i les empreses per a fer possible que el iaio cobre una pensió de jubilació?

  1. Seguretat Social.
  2. Hisenda Pública.
  3. Administració Pública.

La resposta correcta és la a: "Seguretat Social".

 

ESCENARI 5. L'HOSPITAL

Passem de pantalla per a trobar-nos a l'hospital. Estem en una habitació d'Hospital, en la qual hi ha dos llits, dos cadires per a acompanyants, una taula al costat dels llits perquè mengen els malalts, una televisió penjada de la paret. En una de les tauletes hi ha un pitxer amb flors. A través de les finestres de l'habitació, una vista panoràmica de la ciutat. En primer pla, una doctora atén l'Iaio de Alba, mentres mira la radiografia d'una mà. La doctora pregunta a l'Iaio pel seu estat de salut, d'esta manera comencen a parlar els tres personatges:

Doctora: Hola, bon dia, com es troba? Veig en la seua radiografia que tot va molt bé.

Iaio: Sí, estic prou bé. Hui vinc a ensenyar-li a Alba algunes coses sobre la sanitat pública.

Doctora: La sanitat pública disposa de centres de salut i hospitals per a proporcionar els servicis sanitaris que necessitem els ciutadans.

Alba: La sanitat pública només s'ocupa d'atendre els malalts?

Doctora: No. Als centres sanitaris públics, a més d'atendre els pacients que ho necessiten, es fan transfusions i s'investiga per a trobar solució a malalties difícils de tractar, com la SIDA o el càncer. També es duen a terme campanyes de prevenció de malalties, per mitjà de vacunes, tractaments i informació pública. Supose que hauràs vist alguns dels nostres cartells.

Iaio: Alba, tot això és possible perquè les administracions públiques destinen grans quantitats de diners a construir i mantindre els centres de salut i els hospitals. En alguns llocs on això no passa, les persones es moren abans perquè no tenen diners per a pagar un metge.

Alba: Ja m'imaginava jo que tot això tenia alguna explicació. Anem al poble a fer una volta i em continues contant com funcionen els servicis públics que tenim a Espanya.

A continuació, et contarem algunes curiositats.

SABIES QUE...

A principis del segle XX, a Espanya, l'esperança de vida al nàixer no arribava als 35 anys. La causa principal era l'alta taxa de mortalitat infantil, a causa de la falta d'atenció mèdica per a la Mamà i el nadó. Al començament del segle XXI, l'esperança de vida és de 79 anys (la segona més alta després de Japó), una de les més altes del món. En el cas de la dona espanyola, és de 83 anys. En alguns països pobres està entre els 35 i els 40 anys.

I QUE...

Més de 10.000 xiquets de bolquers moren cada dia al tercer món. El 70% d'estos bebés podrien sobreviure utilitzant tècniques mèdiques senzilles. (Dades d'UNICEF)

Per a seguir l'aventura, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

És gratis anar al metge a tots els països?

  1. Sí, perquè totes les persones som iguals i tenim dret a la sanitat.
  2. No, només en aquells en què les administracions públiques, per mitjà dels diners recaptats, paguen la construcció d'hospitals, centres de salut i el sou del personal sanitari.

La resposta correcta és la b: "No, només en aquells en què les administracions públiques, per mitjà dels diners recaptats, paguen la construcció d'hospitals, centres de salut i el sou del personal sanitari".

 

ESCENARI 6. BOMBERS

En este escenari, Iaio i nét caminen pel carrer en direcció a l'estació. Passen per davant de la comissaria de policia i, quan arriben al parc de bombers, es troben un bomber que pareix conéixer el nostre amic i el saluda:

Bomber: Hola, Alba! Ja tornes a casa?

Alba: No, vaig amb el meu iaio a l'estació. M'ha contat que els ciutadans tenim moltes coses gratis. Hi ha moltes històries que jo no sabia.

Bomber: Saps que els bombers, els policies, la guàrdia civil i les persones de protecció civil també formem part dels servicis públics?

Alba: Sí, clar que sí! Oferir seguretat i ajuda per a tots, quan és necessari, és responsabilitat de les administracions públiques. Ningú té la seua pròpia policia o bombers. Els ciutadans truquen els servicis públics quan els necessiten.

Bomber: Veig que has aprés molt sobre com funcionen les coses. Ara he d'anar-me'n, perquè precisament he d'anar a atendre una emergència. Adéu!

Iaio: Hem d'afanyar-nos, o perdrem el tren!

A continuació, et contarem algunes coses bastant interessants.

SABIES QUE...

Els servicis d'ajuda al ciutadà (bombers, Guàrdia Civil, policia i Protecció Civil) són públics, és a dir, són possibles gràcies als diners recaptats per les administracions públiques.

I QUE...

El salvament de nàufrags o banyistes en perill, la protecció de xiquets perduts o abandonats, la busca de persones desaparegudes, la reparació urgent de cornises o teulades que poden caure's o el rescat de muntanyencs perduts a la neu també són servicis que presten la bombers, Guàrdia Civil, policia i Protecció Civil.

Per a seguir l'aventura, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

Quins servicis públics atenen emergències?

  1. Bombers, Guàrdia Civil, Policia i Protecció Civil.
  2. Bombers i Protecció Civil.
  3. Policia i bombers.

La resposta correcta és la a: "Bombers, Guàrdia Civil, Policia i Protecció Civil".

 

ESCENARI 7: ESTACIÓ DE TREN

Els nostres protagonistes han arribat a l'estació i viatgen en un tren amb destinació al poble. A través de les finestres del vagó en què estan asseguts es veu l'andana. Hi ha un rellotge gran penjat i un cartell blau amb la bandera de la Unió Europea, i al centre es llig FEDER. Mentres inicien el seu viatge, Alba i el seu Iaio parlen:

Iaio: T'has fixat en les estacions de tren o d'autobús i en els ports i aeroports? També són instal·lacions de les quals gaudim sense pagar-les. Són molt cares i difícils de construir; per això, ningú podria fer-se la seua pròpia estació. A totes eixes instal·lacions, les anomenem infraestructures.

Alba: Els països més desenvolupats tenen més diners i, per tant, millors infraestructures?

Iaio: Clar! I també, al revés: com millors són les infraestructures, més possibilitats de desenvolupament tenen els països.

Alba: Les carreteres, les vies del tren, els ports... també són gratis?

Iaio: Per descomptat. Es construïxen amb diners públics. Creus que algú gastaria els seus diners per a fer carreteres que arribaren als pobles més xicotets i llunyans?

Alba: No. Però d'on ixen tants diners?

Iaio: Bona pregunta. De seguida et respondré.

Ara et contem algunes curiositats,

SABIES QUE...

La modernització de les carreteres a Espanya ha sigut possible gràcies als diners que les administracions públiques han invertit en la seua construcció i a les ajudes que la Unió Europea ha oferit al nostre país.

I QUE...

Les infraestructures no són un fi en si mateixes, sinó un instrument al servici de la integració, de la cohesió social i de la generació d'ocupació i riquesa. Les infraestructures tenen un marcat caràcter social, perquè contribuïxen a eliminar les diferències entre territoris, en definitiva, a eliminar les diferències d'oportunitats.

Per a seguir l'aventura, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

Si es trenquen les vies per què passa el tren que et porta a la ciutat en què passes les vacacions, qui paga la reparació?

  1. Els teus pares, que hauran de pagar més pel bitllet perquè arreglen les vies.
  2. El conductor del tren.
  3. Les administracions públiques, per mitjà dels diners recaptats.

La resposta correcta és la c: "Les administracions públiques, per mitjà dels diners recaptats".

 

ESCENARI 8: POBLE

Alba i el seu Iaio han arribat a la seua destinació. Estan en un carrer del poble. Hi ha cases baixes amb porxos al carrer. Al final del carrer hi ha una vaca. En un primer pla, està l'ajuntament, una motocicleta aparcada i, davant, una botiga d'alimentació. A la porta de la botiga d'alimentació, els nostres amics parlen:

Iaio: Les administracions públiques, per mitjà dels diners recaptats.

Alba: Però, tots, tots?

Iaio: Sí, encara que et sorprenga, fins i tot tu pagues impostos.

Alba: Iaio, però si jo no treballe ni tinc diners!

Iaio: De manera molt simple, puc dir-te que els impostos són de dos tipus. Els que paguen les persones majors i que tenen a veure amb els diners que es guanya: es diuen impostos directes i el més important i conegut de tots és l'Impost sobre la Renda (IRPF) . I els que tenen a veure amb el que es compra, es diuen impostos indirectes. D'estos, el més important és l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) , que paguem tots, tu també, cada vegada que comprem alguna cosa. Entrarem en la botiga perquè ho entengues millor.

Alba: D'acord, i comprem uns refrescos.

A continuació t’expliquem algunes coses força interessants,

SABIES QUE...

Un impost és una quantitat de diners que han de pagar obligatòriament els ciutadans perquè les administracions públiques puguen atendre les despeses públiques de tots (educació, sanitat, infraestructures, servicis d'emergència, etc.)

I QUE...

Els impostos no són una quantitat fixa igual per a tots els ciutadans, perquè això seria injust, ja que no totes les persones tenen els mateixos diners. Per això, paguen més impostos els qui tenen més o guanyen més, i paguen menys impostos els qui menys diners tenen. És a dir, paguen impostos d'acord amb la seua capacitat econòmica.

A MÉS...

La capacitat econòmica de les persones es pot saber per mitjà de les coses que tenen, és a dir, la seua riquesa (patrimoni) , pels diners que guanyen (renda) o per mitjà del que gasten comprant (consum) .

Per a seguir l'aventura, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

Qui són les persones que contribuïxen amb part dels seus diners per a pagar les despeses públiques?

  1. Només les persones que treballen.
  2. Les Mamàs i els pares.
  3. Tots els ciutadans.

La resposta correcta és la c: "Tots els ciutadans".

 

ESCENARIO 9: BOTIGA

Entren a la botiga. És una botiga en què venen quasi de tot. En un primer pla, hi ha caixes de pomes, peres, plàtans, tomaques, taronges, cogombres, alls, etc. Al lateral de la botiga hi ha una prestatgeria amb caixes de sucs i llandes de tomaca. Al taulell, hi ha una caixa registradora i una bàscula. Darrere, està la botiguera, una senyora somrient que els atén:

Iaio: Bon dia, Pilar. poses dos gots de suc i una bossa de creïlles fregides?

Pilar: Clar, com no! Són 2,10 €. Ací tens el tiquet.

Iaio: Mira, Alba, veus? En el tiquet posa IVA. Al costat hi ha una quantitat, veritat?

Alba: Sí, 19 cèntims és l'IVA i 1,91 és l'import.

Iaio: Els 19 cèntims és l'impost que hem pagat per la compra que acabem de fer. En totes les compres, siguen coses molt xicotetes, com un xiclet, o qualsevol altra de molt gran, com una bicicleta, es paga IVA. Això significa que les administracions públiques recapten una part dels diners de la compra per invertir-lo després en tots els servicis de què gaudim (educació, sanitat, carreteres, etc.) .

Alba: Doncs, són molt pocs diners.

Iaio: La quantitat depén de l'import de la compra. L'important és assegurar-te que el pagues. Eixa és la finalitat de les factures i els tiquets de compra. Per a explicar-te l'altre tipus d'impost de què et vaig parlar, veurem ta Mamà al treball.

A continuació, et contarem algunes curiositats.

SABIES QUE...

A més de l'IVA, hi ha altres impostos que es recauen sobre les begudes alcohòliques, els carburants i el tabac. S'anomenen impostos especials.

I QUE...

És important demanar sempre la factura o el tiquet , encara que algú ens oferisca un preu més barat si no ens dóna el comprovant. Si no exigim les factures o els tiquets, és possible que no estiguem pagant l'IVA de les nostres compres. A més, si el producte que hem adquirit és defectuós, per a reclamar necessitarem presentar la factura o el tiquet.

Per a seguir l'aventura, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

Per a què servix demanar la factura o el tiquet?

  1. Per a poder reclamar en cas de defecte o problema.
  2. Per a assegurar-se que es paga l'IVA.
  3. Ambdós respostes són correctes.

La resposta correcta és la c: "Ambdós respostes són correctes".

 

ESCENARI 10: GENT TREBALLANT

Passem de pantalla i trobem la nostra amica Alba a l'oficina en què treballa sa mare. A l'oficina, hi ha taules amb ordinadors i persones treballant. Hi ha plantes i quadres. Des de les finestres es veuen altres edificis. Una senyora asseguda en una taula que parla amb un dels seus companys. En un primer pla, veiem el nostre personatge parlant amb sa mare.

Alba: El iaio m'ha contat que totes les persones que treballen contribuïxen amb una part del seu sou als impostos. Tu ho fas, mamà?

Mama: Sí, clar que sí. Les persones que treballem contribuïm amb part del nostre sou. Esta contribució s'anomena Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) . No tots paguem el mateix, perquè es contribuïx d'acord amb el que es guanya, és a dir, que el qui guanya més paga més. A més, també compten les circumstàncies personals i familiars, ja que en determinades situacions, per exemple, si la persona té fills o és discapacitada, paga menys.

Alba: Qui s'encarrega de recollir i ajuntar tots els diners?

Mama: A l'Estat, l'Agència Tributària; a les comunitats autònomes i als municipis, les respectives administracions tributàries.

Alba: Què és l'Agència Tributària ?

Mama: Com ací prop n'hi ha una oficina, podem anar-hi a veure.

Algunes qüestions d'interès,

SABIES QUE...

L'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) és un impost que es paga en funció dels diners que es guanyen. Així, el qui guanya més paga més i el qui guanya menys paga menys, i, fins i tot, les persones que tenen només el més just per a poder viure no paguen res.

I QUE...

En l' Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) es considera que hi ha una quantitat mínima de diners que tots necessitem gastar per poder viure dignament i cobrir les necessitats bàsiques. Per eixa quantitat no cal pagar l'impost sobre la renda. A més, eixa quantitat mínima és major per a les persones que tenen fills, ja que han d'alimentar-los, comprar-los roba, llibres, etc.

ADEMÁS...

L'impost sobre la renda no s'ha de pagar de colp, sinó que es va pagant a terminis al llarg de l'any (retencions, ingressos a compte i pagaments fraccionats) .

Per a seguir l'aventura, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

De què depén la quantitat de IRPF que paga una persona?

  1. De la renda que ha obtingut durant l'any i de la seua situació personal i familiar.
  2. Dels servicis públics que ha utilitzat.
  3. Del que ha consumit durant l'any.

La resposta correcta és la a: "De la renda que ha obtingut durant l'any i de la seua situació personal i familiar".

 

ESCENARI 11. AGÈNCIA TRIBUTÀRIA

Passem de pantalla i trobem Alba i sa mare en una oficina de l'Agència Tributària. Els treballadors de l'Agència estan atenent els ciutadans que acudixen a realitzar la seua declaració de la renda.

La nostra protagonista i sa mare estan drets al centre de la sala i parlen.

Mama: A l'Estat, és l'Agència Tributària la que s'encarrega de recaptar els diners dels impostos. Una vegada a l'any, tot el món fa comptes per veure si ha de declarar o no l'IRPF i, si cal fer-ho, si li ix a pagar o a tornar, d'acord amb el que ha guanyat, de la situació personal i familiar i dels pagaments a compte que ha realitzat.

Alba: I tot això ho ha de fer cada persona?

Mama: Sí, però l'Agència Tributària informa a tots i ajuda a fer esta declaració a moltes persones. També envia al domicili un esborrany de la declaració a què es pot donar la conformitat fins i tot pel mòbil.

Alba: I si alguna persona no vol pagar els impostos?

Mama: L'Agència Tributària s'encarrega de vigilar que tots complim amb el nostre deure de pagar els impostos, perquè tot el que és necessari fer amb eixos diners es puga realitzar i perquè no hi haja persones que s'aprofiten dels altres. Ningú hauria de deixar de pagar els seus impostos, perquè això és defraudar, un comportament insolidari que perjudica a tots. És com si, quan s'organitza una festa, alguns companys no volgueren col·laborar en la preparació o en les despeses i després sí que volgueren participar-hi. No ho acceptaríeu, veritat?

Alba: Llavors, l'Agència Tributària és la que construïx els hospitals, els instituts, les biblioteques…?

Mama: No. La decisió sobre en què es gasten els diners i quant en cada cosa la prenen els representants dels ciutadans a les Corts Generals, així com a les Assemblees Legislatives de les comunitats autònomes i als plens dels ajuntaments.

Alba: Ah, ja! Els polítics són els qui manen i poden fer el que vulguen.

Mama: No. Els partits polítics es presenten a les eleccions amb un programa en què cada un diu què faria amb els diners públics si guanyara, i la gent vota al partit que li pareix millor. A més, cada any, el parlament ha d'aprovar les propostes del govern sobre en què vol gastar-se els diners de tots.

Alba: D'acord, d'acord, però ara au, anem-nos-en a casa!

Ara t'oferim algunes dades curioses.

SABIES QUE...

L'Agència Tributària té dos objectius: ajudar a complir a les persones les seues obligacions en relació amb els impostos i tractar d'evitar que hi haja persones que no complisquen amb les seues obligacions.

I QUE...

Les comunitats autònomes i les administracions locals (municipis…) també recapten determinats impostos. Per exemple, quan una persona ven sa casa a una altra,qui la compra ha de pagar a la comunitat autònoma un impost que s'anomena de Transmissions Patrimonials. Els municipis també recapten impostos, com el que es paga per tindre cotxe, o una espècie d'impostos que s'anomenen taxes, com la que paguem perquè ens arrepleguen el fem.

A MÉS...

Una altra de les funcions de l'Agència Tributària és vigilar les fronteres per a evitar, per exemple, que entren drogues al país, que es trafique amb animals d'espècies protegides o que isquen indegudament obres d'art.

Per a seguir, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

Qui és l'encarregat de recaptar la majoria dels impostos a Espanya?

  1. El Rei.
  2. L'Agència Tributària.
  3. El president del Govern.

La respuesta correcta es la b: "L'Agència Tributària".

 

ESCENARI 12. COMUNITAT DE VEÏNS

Passem de pantalla i trobem Alba i sa mare al portal de sa casa, on un grup de veïns pareix estar reunit. Un senyor, que pareix el president de la comunitat; una senyora, que està llegint un paper, i altres quatre veïns que estan asseguts al costat de l'ascensor. A la porta de l'ascensor hi ha un cartell d'avariat.

Mare i fill, drets, contemplen l'escena mentres comenten:

Mama: Mira! Hi ha una reunió de propietaris. Les comunitats de veïns són com els països: tots contribuïxen amb un poc de diners per a poder tindre nets i arreglats els espais comuns, com ara les escales, l'ascensor, les parets dels corredors...

Alba: Tots paguen el mateix?

Mama: No; qui té la casa més gran paga més i qui la té més xicoteta paga menys.

Alba: I si algú no paga?

Mama: Ens emprenya a tots, perquè no sols no contribuïx amb la seua part, sinó que, a més, continua usant les coses igual que si pagara. Perquè qui no paga també puja amb l'ascensor, encén els llums i tot això.

Alba: I qui pren la decisió de en què es gasten els diners i en què no?

Mama: La persona que administra la comunitat s'encarrega de fer el pressupost on figuren les despeses i els ingressos de la comunitat. En la reunió de veïns es demana opinió a tots i es decidix si s'aprova o no el pressupost. Per això, es fan reunions de veïns.

Alba: Llavors, això de votar és molt important, perquè així és com es prenen les decisions.

Mama: Sí, efectivament. Votar és una responsabilitat, a més d'un dret, que tu prompte podràs exercir. De moment, anem-nos-en a casa, que és tard.

Alba: Sí, a més demà no tindré classe, perquè ens n'anem amb el Professorssor al museu.

A continuació, t'oferirem algunes dades d'interés,

SABIES QUE...

Les persones insolidàries que no paguen els seus impostos ens obliguen a tots a rebre un nombre menor de servicis o a rebre servicis públics de pitjor qualitat. A més, fan que els qui complixen la seua obligació hagen de pagar més, per a compensar els diners amb què els defraudadors deixen de contribuir.

I QUE...

Els Pressupostos Generals de l'Estat és la llei on figuren els comptes que reflectixen el que es gastarà i ingressarà en l'Administració pública per a proporcionar els béns i servicis públics. Els ingressos s'obtenen principalment dels impostos que paguem tots els ciutadans. Són elaborats pel Govern i sotmesos a l'aprovació del Congrés dels Diputats i del Senat.

Per a seguir, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

Les persones que no paguen els seus impostos…

  1. Ens perjudiquen tots.
  2. Si són pocs diners el que han de pagar, no perjudiquen ningú.
  3. No n'hi ha, perquè és impossible no pagar impostos.

La resposta correcta és la a: "Ens perjudiquen tots".

 

ESCENARI 13. MUSEU

És un altre dia. Els xiquets estan amb el seu Professorssor al museu al qual han acudit a veure una exposició sobre la història dels impostos. Veiem una estàtua d'Apol·lo al centre de la sala. A les parets hi ha quadres i davall d'estos vitrines amb objectes. Una senyora mira atentament un quadre, mentres el Professorssor, al centre de la sala, al costat de Alba i el Dani es dirigix a ells i els diu:

Professor: Hem vingut al museu, com vos vaig dir, perquè ara visitarem l'exposició sobre la història dels impostos, que explica molt bé la importància que tenen per al benestar de tots. D'impostos, n'hi ha hagut sempre, perquè tots els governants han demanat a les persones que contribuïsquen amb part del seu diners per a pagar els béns comuns. Quan els governants no han sigut justos amb l'ús dels diners recaptats, la gent ha protestat.

Alba: Llavors, els impostos són molt importants per al funcionament de totes les societats.

Professor: Sens dubte. En una societat democràtica, com la nostra, gràcies al fet que tots contribuïm amb part dels nostres diners per mitjà del que comprem i del que guanyem, gaudim d'ensenyança, sanitat, seguretat i pensions per a tots.

Dani: Professorssor!, a més d'això, els diners dels impostos també s'usen per a arreglar i netejar les coses que s'espatlen o embruten o que alguns vàndals trenquen.

Alba: Després, una manera de contribuir al fons comú és no tirar xiclets per terra, no pintar els bancs del parc, no trencar papereres, cuidar el material escolar del centre,…

Ara t'oferim algunes dades d'interés.

SABIES QUE...

Van ser els musulmans a Espanya els qui, per primera vegada, van definir l'impost sobre la compra i venda. A este impost li van posar el nom de gabelles.

I QUE...

En l'edat mitjana eren els llauradors els qui pagaven impostos als senyors feudals, a canvi de la seua protecció.

A MÉS...

En el segle XVI va haver-hi a Espanya una revolta popular molt important, la dels Comuners, en gran manera, com a protesta pels nous impostos que es van establir a l'arribada de l'emperador Carles V.

RECORDA QUE...

Un dels principis fonamentals de la democràcia és que només es poden establir impostos amb l'aprovació dels representants triats pels ciutadans. Per això, segons la Constitució, els impostos han d'establir-se per una llei aprovada al Parlament.

Per a seguir, hauràs de respondre la pregunta següent. Tria l'opció correcta:

Els diners recaptats en els impostos servixen per a:

  1. Finançar l'educació, la sanitat i la protecció del medi ambient.
  2. Finançar la protecció social, l'administració de la justícia i el manteniment de la seguretat interior i exterior.
  3. Les dos són correctes.

La resposta correcta és la c: "Les dos són correctes".

 

ESCENARI 14. CIUTAT SENSE IMPOSTOS

Els xiquets seguixen a la sala del museu i escolten el seu Professorssor. Imaginen una ciutat sense impostos. Al costat dels seus caps un entrepà mostra un lloc amb fem al sòl, amb els carrers sense asfaltar, un ancià demanant almoina, un camp de futbol amb les porteries trencades… Mentres, imaginen, parlen entre ells.

Dani: Res seria com és ara. No tindríem museus ni biblioteques ni instituts ni hospitals; no hi hauria policies ni bombers ni estacions de tren ni carreteres; no hi hauria agranadors que netejaren els carrers...

Alba: El meu iaio no podria anar al centre dia, no tindria pensió i les medicines costarien tan cares que no podria comprar-se-les. No tindríem parcs i caldria pagar per a poder anar a l'institut.

Dani: Amb això dels impostos estic descobrint coses molt interessants!

Alba: Els impostos ajuden a fer que tots tinguem les mateixes oportunitats.

A continuació, t'oferirem algunes coses que val la pena saber,

SABIES QUE...

A pesar de tots els avantatges que té pagar els impostos, hi ha persones insolidàries que intenten no fer-ho o pagar menys del que els correspon. Per això, l'Agència Tributària fa un gran esforç a investigar i descobrir els defraudadors.

I QUE...

Les persones que no paguen els impostos que els corresponen són multades o fins i tot poden arribar a anar a la presó si la quantitat defraudada és superior a 120.000 euros i cometen delicte fiscal.

Ja has conclòs l'aventura. Esperem que hages aprés coses interessants i...

RECORDA QUE...

Tots tenim necessitats individuals, que satisfem cada un amb els nostres diners; però, a més, en tenim unes altres de col·lectives, que sols no podríem pagar. Per això, es realitzen aportacions a un fons comú. Estes aportacions es fan fonamentalment per mitjà del pagament d'impostos. Amb estos es cobrixen les despeses que calen per a establir i mantindre els servicis públics que necessitem i volem tindre per a gaudir d'una millor qualitat de vida.

 

 

RESPOSTAS:


RESP0STA DEL ESCENARI 1. Aula

Qui ha de garantir que l'educació bàsica siga gratuïta per a tots?

  1. La resposta: "Les administracions públiques." és correcta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "Els Professorssors." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "Les dos són certes." és incorrecta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 2. BIBLIOTECA

Qui creus que compra els llibres, les revistes i els CD que hi ha a les biblioteques?

  1. La resposta: "Els organismes públics que les gestionen." és correcta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "Els llibres que hi ha són els que no es venen a les llibreries" és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "Els porten persones que en tenen molts a sa casa." és incorrecta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 3. PARC

Creus que hi hauria parcs públics si no hi haguera administracions públiques que sa n'encarregaren?

  1. La resposta: "Sí, perquè els parcs creixen sols, els fa la naturalesa." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "No, ningú s´encarregaria de fer un parc i mantenir-lo net i arreglat sense cobrar entrada" és correcta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "sí, ni no, és un tema que no és important." és incorrecta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 4. Centre de dia

Com s'anomena el fons comú a què contribuïxen les persones i les empreses per a fer possible que el iaio cobre una pensió de jubilació?

  1. La resposta: "Seguretat Social." és correcta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "Hisenda Pública." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "Administració Pública." és incorrecta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 5. L'HOSPITAL

És gratis anar al metge a tots els països?

  1. La resposta: "Sí, perquè totes les persones som iguals i tenim dret a la sanitat." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "No, només en aquells en què les administracions públiques, per mitjà dels diners recaptats, paguen la construcció d'hospitals, centres de salut i el sou del personal sanitari." és correcta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 6. BOMBERS

Quins servicis públics atenen emergències?

  1. La resposta: "Bombers, Guàrdia Civil, Policia i Protecció Civil." és correcta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "Bombers i Protecció Civil." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "Policia i bombers." és incorrecta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 7. ESTACIÓ DE TREN

Si es trenquen les vies per què passa el tren que et porta a la ciutat en què passes les vacacions, qui paga la reparació?

  1. La resposta: "Els teus pares, que hauran de pagar més pel bitllet perquè arreglen les vies." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "El conductor del tren." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "Les administracions públiques, per mitjà dels diners recaptats." és correcta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 8. POBLE

Qui són les persones que contribuïxen amb part dels seus diners per a pagar les despeses públiques?

  1. La resposta: "Només les persones que treballen." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "Les Mamàs i els pares." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "Tots els ciutadans." és correcta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 9. BOTIGA

Per a què servix demanar la factura o el tiquet?

  1. La resposta: "Per a poder reclamar en cas de defecte o problema." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "Per a assegurar-se que es paga l'IVA." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "Ambdós respostes són correctes." és correcta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 10. GENT TREBALLANT

¿De què depèn la quantitat d'IRPF que paga una persona?

  1. La resposta: "De la renda que ha obtingut durant l'any i de la seua situació personal i familiar." és correcta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "Dels servicis públics que ha utilitzat." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "Del que ha consumit durant l'any" és incorrecta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 11. AGÈNCIA TRIBUTÀRIA

Qui és l'encarregat de recaptar la majoria dels impostos a Espanya?

  1. La resposta: "El Rei." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "L'Agència Tributària." és correcta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "El president del Govern." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 12. COMUNITAT DE VEÏNS

Les persones que no paguen els seus impostos…

  1. La resposta:">Ens perjudiquen tots." és correcta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "Si són pocs diners el que han de pagar, no perjudiquen ningú." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "No n'hi ha, perquè és impossible no pagar impostos." és incorrecta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RESP0STA DEL ESCENARI 13. MUSEU

Els diners recaptats en els impostos servixen per a:

  1. La resposta: "Finançar l'educació, la sanitat i la protecció del medi ambient." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. La resposta: "Finançar la protecció social, l'administració de la justícia i el manteniment de la seguretat interior i exterior." és incorrecta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  3. La resposta: "Les dos són correctes" éscorrecta