Desmantellada una fàbrica de tabac a Andalusia amb capacitat per a produir un milió de cigarrets al dia

Golpe al contrabando de tabaco

  • Desarticulada l'organització internacional responsable i aturats dotze dels seus integrants, inclosos treballadors ucraïnesos i bielorussos que vivien ocults a les naus sense eixir a l'exterior
  • Després de les intervencions realitzades a la localitat de Lucena, diversos individus desconeguts van incendiar una de les naus per a provar de fer desaparéixer el tabac que es trobava al seu interior
  • S'han agafat 45.500 paquets, 4.200 quilos de picadura i 10.320 quilos de fulla de tabac i maquinària per a la confecció de cigarrets, així com un camió i una furgoneta, dos automòbils d'alta gamma, telèfons mòbils i documentació i diversos mitjans informàtics

4 de gener de 2021.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i Policia Nacional, en una operació conjunta, han desarticulat una organització internacional dedicada al contraban de tabac que havia instal·lat un centre de fabricació il·legal de cigarrets amb infraestructura a les localitats sevillanes de Marchena, Écija i Bormujos, i a Lucena (Còrdova) amb una capacitat potencial de producció d'un milió de cigarrets al dia.

Durant l'operatiu, una de les naus va patir un incendi provocat per desconeguts, presumptament amb la finalitat de fer desaparéixer el tabac que es trobava al seu interior. Han sigut detingudes dotze persones, de nacionalitats espanyola, ucraïnesa i bielorussa, i s'han agafat 45.500 paquets, 4.200 quilos de picadura i 10.320 quilos de fulla de tabac, així com diversa maquinària, vehicles, telèfons mòbils, documentació i mitjans informàtics, tot això per un valor aproximat d'1,5 milions d'euros

Les investigacions es van iniciar de forma coordinada en detectar-se un aprovisionament de tabac que, conjuntament amb diversa informació recollida, va portar els investigadors a sospitar sobre la possible implantació d'una fàbrica de tabac en alguna localitat andalusa.

Fruit dels esbrinaments efectuats, els investigadors van determinar inicialment la localització de la fàbrica a la localitat de Marchena, comprovant-se, des de l'inici de la investigació, la presència de diversos individus d'Europa d'este, juntament amb altres espanyols que semblaven prestar la infraestructura necessària per a poder passar desapercebuts.

Modus operandi

L'organització es dirigia des d'un xalet de luxe a la localitat de Bormujos, on els seus dirigents s'havien assentat temporalment. El centre de l'activitat es trobava a Marchena, i tenia també repartida la seua infraestructura entre les localitats de Lucena i Écija

Els treballadors vivien a l'interior de les naus sense eixir a l'exterior, sent altres persones les que s'encarregaven de portar-los, a més de les matèries primeres, el menjar i la beguda, i quedant a tota hora davall el control d'un dels responsables de l'organització.

Per a la realització de la fase primària, l'organització utilitzava dues naus situades a Lucena, on treballaven tres persones de nacionalitat ucraïnesa que es trobaven de forma irregular a Espanya. La fase final es realitzava a la nau de Marchena, on es trobaven tres individus de nacionalitat bielorussa i un ucraïnés. Els treballadors vivien amuntegats en una sola habitació sense finestres, i havien sigut incomunicats després de la confiscació, per part dels capitostos de l'organització, dels seus telèfons mòbils a la seua arribada a Espanya

Destrucció de proves

A la matinada del dia 16 de desembre, després de les intervencions dutes a terme a Lucena, va resultar incendiada una de les naus per diversos individus desconeguts, presumiblement en un intent de fer desaparéixer el tabac que es trobava al seu interior. L'incendi finalment va cremar part de la nau i de la mercaderia que es trobava al seu interior.

Gèneres intervinguts

S'han agafat 45.500 paquets de cigarrets, 4.200 quilos de picadura i 10.320 quilos de fulla de tabac i maquinària per a la seua fabricació, que conformava una línia completa d'esgranament, tall, assecatge i humidificació del tabac.

S'han intervingut un camió i una furgoneta, dos automòbils d'alta gamma, telèfons mòbils i documentació i mitjans informàtics que seran analitzats. La valoració total del gènere agafat supera el milió i mig d'euros.

Totes les actuacions, juntament amb els detinguts i la mercaderia intervinguda han sigut posades a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de Marchena.No es descarten noves detencions.

Les investigacions han sigut dutes a terme per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Sevilla i Còrdova, i membres de Policia Nacional del Grup Udyco 3 Sevilla i del Grup 2 de l'UDEV Central – Secció de Propietat Industrial.

Filmació i fotografies de la fàbrica desmantellada (per a descarregar les imatges s'ha d'introduir la següent adreça web):

https://we.tl/t-https://we.tl/t-4SADDjSVtd

  • RSS
  • Mapa web
  • Accessibilitat
  • Ajuda