Completada a Algesires la major confiscació de cocaïna a Espanya en 18 anys amb la captura de més de 5.800 quilos de droga

Cop al contraban: Operació ‘Nativity’

  • Detingudes tres persones presumptament vinculades amb l'organització, entre elles un responsable de l'empresa importadora del contenidor que transportava la droga
  • No existeixen antecedents a Espanya d'un volum tan gran d'aquest estupefaent transportat mitjançant contenidor i només existeix una partida previ de major volum que es va confiscar en alta mar el 1999
  • La investigació de l'Agència Tributària va permetre localitzar el contenidor, que d'acord amb la informació duanera havia de transportar plàtans amb origen a Medellín (Colòmbia) i destí El Prat (Barcelona)
  • La cocaïna es trobava a l'interior del contenidor, en pastilles d'un quilogram amb les habituals marques que utilitzen els narcotraficants per identificar enviaments a diferents destins i organitzacions

5 de desembre de 2017.- L'Agència Tributària, en col·laboració amb el Guàrdia Civil, ha culminat la major captura de cocaïna realitzada a Espanya en 18 anys amb la captura en el Port d'Algesires d'un total de 5.883 quilograms d'aquest estupefaent. La droga es trobava oculta en un contenidor que, d'acord amb la documentació duanera, havia de transportar plàtans amb origen a la ciutat colombiana de Medellín i destí final el Prat de Llobregat, Barcelona. En el marc de l'operació, fins al moment s'ha procedit a la detenció de tres persones: un responsable de l'empresa importadora del contenidor que transportava la cocaïna i dos persones de la seva màxima confiança.

La denominada operació ‘Nativity’ arrenca amb les investigacions dutes a terme per la Subdirecció General d'Operacions del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària. Fruit d'aquestes actuacions prèvies, es concreta la fase final de l'operatiu, desenvolupada per la Unitat d'Anàlisi de Risc (UAR) de la Duana d'Algesires, unitat conjunta conformada per funcionaris de l'Agència Tributària i agents del Guàrdia Civil sota la direcció de la Duana.

Investigacions prèvies

L'operació s'origina quan, de part de la Subdirecció General d'Operacions de l'AEAT, partint de la informació disponible en les bases de dades de l'Agència Tributària i altra informació obtinguda per l'Agència Tributària, es detecta l'existència d'un enviament sospitós, procedint-se a aplicar sobre el mateix les tècniques habituals d'investigació de l'Agència per determinar el risc de l'enviament.

Partint d'aquesta anàlisi de riscos, i a la documentació comercial i marítima que acompanya l'enviament, se selecciona un contenidor sospitós que, d'acord amb la documentació que acompanyava l'enviament transporta una càrrega de plàtans i viatja a bord del vaixell ‘Banak’ amb destinació final El Prat, previ desembarcament a Algesires.

Una vegada seleccionat, la Subdirecció d'Operacions de l'Agència Tributària sol·licita a la Duana d'Algesires que procedeixi a un control del contenidor mitjançant una inspecció física de la mercaderia per existir serioses sospites de que en el contenidor pogués alijarse cocaïna.

L'oportuna alerta rebuda per la Duana es va remetre a la Unitat d'Anàlisi de Riscos, que va efectuar el control i que va confirmar l'existència d'estupefaents en el contenidor prèviament seleccionat.

La revisió, que es va realitzar en la tarda del dia 28 de novembre en el port d'Algesires, va portar a comptabilitzar un total de 5.883 quilograms de cocaïna, en pastilles d'un quilogram cada una amb les habituals marques que realitzen els narcotraficants per identificar enviaments a diferents destins o organitzacions.

Una captura històrica

La captura duta a terme a Algesires és la major de cocaïna efectuada per cossos policials espanyols en 18 anys, suposa la major quantitat intervinguda en un contenidor a Espanya i la segona major de la història del narcotràfic al nostre país en tots els mitjans de transport, després de l'abordatge dut a terme en alta mar el 1999 (7,6 tones) de part de Policia Nacional i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària.

Com a conseqüència de la captura, s'estan desenvolupant avui dia tasques d'investigació, dirigides pel Jutjat d'Instrucció núm. 1 d'Algesires (Cadis), en coordinació amb la Fiscalia Especial Antidroga, als efectes d'identificar als responsables de l'operació.

Detencions

Fins al moment, s'ha procedit ja a la detenció de tres persones. D'una banda, s'ha aturat al màxim responsable del departament d'importacions de bananes de l'empresa importadora del contenidor que transportava la cocaïna. Aquesta persona s'encarregava també de la compra, venda i logística de la fruita.

D'altra banda, s'ha aturat també a un ciutadà hondureny i altre portuguès, ambdós residents a Barcelona, que eren persones de confiança del responsable d'importacions i que comptaven amb poder de decisió en relació amb la logística, venda i despatx dels contenidors de bananes procedents de Colòmbia.

Aquests tres individus han estat detinguts com presumptes autors d'un delicte de pertinença a organització criminal, així com de sengles delictes de contraban i tràfic de drogues. Les investigacions continuen i no es descarten noves detencions.