Interceptat en aigües pròximes a Canàries un veler carregat amb 1.850 quilos de cocaïna

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional

  • Detinguts els tres tripulants de l'embarcació, un ciutadà anglès i dos de nacionalitat francesa 
  • El veler pertanyia a una organització criminal especialitzada en noliejar aquest tipus d'embarcacions que, o bé traslladaven directament a port la droga ensecretada en el seu interior, o bé la trasbordaban a altres per a la seva partida i posterior emmagatzematge en ‘jardins d'infants’

24 de juny de 2018.- L'Agència Tributària i Policia Nacional, en una operació conjunta, han interceptat en aigües pròximes a les Illes Canàries un veler que transportava en el seu interior prop de 1.850 quilos de cocaïna, procedint-se a la detenció dels seus tres tripulants, un d'ells de nacionalitat anglesa i dos, francesa.

L'operació, denominada ‘GRU’, arrenca l'any 2015, quan Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i Policia Nacional inicien investigacions sobre una organització criminal dedicada al tràfic d'estupefaents per via marítima a través de velers.

El modus operandi consistia en noliejar embarcacions d'esbargiment que, o bé traslladaven la droga directament fins a ports espanyols ensecretada en habitacles condicionats per a això (caleteados), o bé efectuaven el transbord en alta mar a altres embarcacions que eren les encarregades d'introduir la droga al nostre país. Posteriorment la droga era emmagatzemada en ‘jardins d'infants’ fins a la seva distribució en el mercat negre.

En el marc l'operació GRU, fruit de la col·laboració internacional amb les autoritats britàniques (NCA) i el Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic (MAOC-N), i amb el suport del Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i el Ministeri de Defensa, es detecta el possible transport de droga a bord d'una embarcació, en principi de nom desconegut, tipus veler, rumb cap a les costes espanyoles, on es procediria al transbord de la mercaderia a altra embarcació.

En un primer moment se sospita que la droga era transportada per una embarcació que hauria rebut la droga davant les costes de Surinam. No obstant això, la investigació va determinar posteriorment que podria haver trasbordado la droga a altra embarcació, igualment tipus veler, del que es desconeixia el nom, que es trobava a unes 300 milles de les Illes Canàries i rumb al arxipèlag.

Interceptat pel patruller ‘Petrel’ de l'Agència Tributària

Establert l'oportú operatiu aeronaval i, havent-se desplaçat a la zona el patruller ‘Petrel I’ de l'Agència Tributària, es confirma la localització d'una embarcació tipus veler d'uns 12 metres d'eslora i amb casc de color blanc que es trobava en la situació indicada, comptant per a això amb el suport de la força aèria espanyola.

Finalment, a la matinada del dia 20 de juny, a unes 240 milles nàutiques al oest de les Illes Canàries, es procedeix al abordatge per part del ‘Petrel’ del veler ‘Pepper Salze’, de pavelló anglès, i a la detenció dels seus tres tripulants. En l'interior del vaixell, es localitzen un total de 61 fardells de cocaïna amb un pes aproximat de 1.850 quilos.

Després d'obtenir la preceptiva autorització judicial, el veler, remolcat pel vaixell ‘Petrel’, ha arribat en el matí d'avui al port de Las Palmas per a la posada a disposició dels detinguts, la droga i l'embarcació davant les autoritats judicials.

La investigació, prèvia querella presentada per la fiscalia Antidroga, es troba judicializada en el Jutjat Central d'Instrucció núm. 6 de l'Audiència Nacional. L'operació ha estat duta a terme per la tripulació del ‘Petrel’, la Subdirecció d'Operacions i l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Astúries, conjuntament amb la Brigada Central d'Estupefaents de Policia Nacional, amb suport del NCA, el MAOC-N, el Citco i el Ministeri de Defensa.