Desmantellada una de les principals organitzacions especialitzades en frau d'IVA i blanqueig de capitals

Investigació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària coordinats amb Europol i Eurojust

  • La investigació ha destapat una defraudació d'IVA a nivell europeu que assoleix gairebé els 60 milions d'euros de quota, de què 45 afecten a les arques espanyoles
  • En l'operatiu van ser detingudes 58 persones a Badajoz, Elx (Alacant), Madrid, Màlaga, Còrdova, País Basc, Múrcia, Navarra, Pontevedra, Catalunya, Alemanya, Bèlgica i Portugal, i es van realitzar 62 entrades i registres a Espanya i altres 39 en diferents punts d'Europa
  • Els principals investigats, dos ciutadans d'origen indi i nacionalitat espanyola, es van traslladar a EUA el 2014 com a conseqüència de la pressió de l'Agència Tributària, que ja havia iniciat actuacions
  • L'organització, composta per espanyols, italians i portuguesos, disposava d'un entramat format per més de 100 mercantils – en la seva majoria fictícies i a nom de testaferros –, assentades en una desena de països

4 de maig de 2018.- Funcionaris de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han realitzat una investigació conjunta que ha permès desmantellar un dels majors entramats especialitzats en el frau del IVA i el blanqueig de capitals a nivell europeu.

En l'operatiu han estat detingudes 58 persones a Badajoz, Elx (Alacant), Madrid, Màlaga, Còrdova, País Basc, Múrcia, Navarra, Pontevedra, Catalunya, Alemanya, Bèlgica i Portugal. A més, es van realitzar 62 entrades i registres a Espanya i altres 39 en diferents punts d'Europa. Les investigacions realitzades han destapat una defraudació d'IVA a nivell europeu que assoleix gairebé els 60 milions d'euros de quota, de què 45 afecten a les arques espanyoles.

La complexitat de la trama investigada va requerir coordinació internacional, tant a nivell policial a través d'Europol com a nivell judicial a través d'Eurojust. Per això, es van celebrar reunions en ambdós organismes amb participació de representants de policia, duanes i autoritats fiscals i judicials de cada país afectat.

Origen de la investigació

Les investigacions es van iniciar el 2015 arran d'un informe d'intel·ligència financera al voltant d'una organització criminal especialitzada en la defraudació d'IVA procedent de la venda de dispositius electrònics, tant autèntics com falsificats, i blanqueig de capitals.

L'organització criminal era presumptament dirigida des d'Espanya per dos homes, pare i fill, d'origen indi i nacionalitat espanyola, que portaven operant més de 9 anys a Europa. L'any 2014, i com a conseqüència de la pressió de l'Agència Tributària, els principals investigats van traslladar el seu domicili a Estats Units, des d'on van continuar amb les seves activitats criminals.

L'organització, composta fonamentalment per espanyols, italians i portuguesos, disposava d'un entramat format per més de 100 mercantils – en la seva majoria fictícies i a nom de testaferros –, assentades en diferents països (Espanya, Hongria, Alemanya, Itàlia, Romania, Bulgària, Bèlgica, EUA, Portugal i Xipre).

Modus operandi

L'organització criminal comptava amb dos centres neuràlgics (a Madrid i a Elx) des d'on es controlava la gestió de nombroses empreses instrumentals espanyoles i estrangeres (hongareses, búlgares, portugueses, italianes, xipriotes i belgues) de la qual funció no era altra que la d'eludir el pagament del IVA dels productes introduïts a Espanya i que es destinaven a consum a preus anormalment reduïts a costa, precisament, del impagament del IVA, creant així competència deslleial amb la resta de comerciants dels sectors afectats (fonamentalment del de components electrònics).

A més del perjudici que per a la Hisenda Pública suposava aquesta forma d'actuar, el dany per a les arques públiques era encara major, atès que una part d'aquests productes es tornava a introduir en el circuit fraudulent simulant la venda fora d'Espanya i demanant la devolució del IVA espanyol, un IVA que prèviament no havia estat ingressat.

En tot l'entramat existia una important estructura utilitzada per emetre facturació falsa o de cobertura, que a més d'estar al servei del frau d'IVA en productes electrònics, s'utilitzava també per introduir a Espanya vehicles d'alta gamma amb una reducció important en el preu, degut igualment al impagament del IVA. Els investigadors han pogut acreditar que en tres anys l'organització ha expedit factures falses per valor de gairebé 250 milions d'euros.

Així mateix, l'organització feia circular el diners entre les mercantils que conformaven l'entramat empresarial utilitzant un sistema d'embut, de tal manera que tot el diners passava a través d'Hongria o Bulgària. En concret, s'ha pogut determinar que a través de dos empreses instrumentals hongareses l'organització hauria circulat en dos anys més de 140 milions d'euros.

Per part seva, l'operativa de blanqueig de capitals era variada: inversions immobiliàries – fonamentalment a Espanya i Estats Units –, compra d'una font per valor de 3 milions d'euros, compravenda de vehicles de luxe i línies de préstecs bancaris i inversions en empreses relacionades amb el món audiovisual ubicades a Espanya, Estats Units i Hongria. El destí final del diners era, en funció de la trama defraudadora, Estats Units, Itàlia o Espanya.

En els registres realitzats s'han intervingut, entre altres efectes, 52 vehicles de luxe, material informàtic, una arma de foc, abundant documentació i 400.000 euros en efectiu. La investigació ha estat liderada pel Jutjat d'Instrucció número 5 d'Elx i la Fiscalia d'Àrea de la localitat alacantina.

Nota: Inclou annex fotogràfic.