Avortada la instal·lació d'un dels majors laboratoris de drogues de síntesi a Espanya

Operació "TOP"

En una operació conjunta de l'Agència Tributària i de la Policia Nacional

  • Intervinguda una màquina d'assecat, quatre màquines de síntesi química i 14.500 litres de productes químics que haguessin pogut elaborar més de 1.000 kg d'amfetamina i MDMA, amb un valor de més de 5.000.000 € en el mercat il·lícit
  • En les successives fases de l'operació han estat detingudes 16 persones i s'han confiscat 90 kg de marihuana a França, 145 kg de marihuana i 261 kg d'haixix a Regne Unit i 199 kg de marihuana a Espanya
  • El caràcter internacional de l'organització delictiva ha requerit la col·laboració de l'agència policial N.C.A. del Regne Unit i de la Police Nationale francesa

29 d'octubre de 2018.- Funcionaris de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional han avortat la instal·lació d'un dels majors laboratoris de drogues de síntesi a Espanya. Amb els productes químics i la maquinària intervinguda – una màquina d'assecat i quatre de síntesi química - s'haguessin pogut elaborar més de 1.000 kg d'amfetamina i MDMA, amb un valor de més de 5.000.000 d'euros en el mercat il·lícit. En successives fases de l'operació han estat detingudes 16 persones (dos a França, set a Regne Unit i set a Espanya) i s'han confiscat 90 kg de Marihuana a França, 145 kg de marihuana i 261 kg d'haixix a Regne Unit i 199 kg de marihuana a Espanya. El caràcter internacional de l'organització delictiva ha requerit la col·laboració de l'agència policial N.C.A. del Regne Unit i de la Police Nationale francesa.

Les indagacions van iniciar en maig de 2017 quan una empresa, que es trobava sota investigació, va vendre maquinària industrial susceptible de ser empleada en el procés de producció de drogues de síntesi. Una vegada identificat el destí de la maquinària, els investigadors constaten l'existència d'una organització d'àmbit internacional dedicada a l'exportació de substàncies estupefaents, concretament haixix i marihuana, i que estaria fent amuntegament de maquinària i productes químics per constituir, en la província de Màlaga, un laboratori per a la fabricació a gran escala de drogues de tipus sintètic.

Operatiu de caràcter europeu i diverses fases executives

Per a la desarticulació d'aquesta xarxa criminal, i donat el seu caràcter transnacional d'actuació, va caldre la col·laboració de diferents cossos policials europeus amb les unitats investigadores de Policia Nacional i Vigilància Duanera.

Així, la National Crime Agency britànica va intervenir en maig d'aquest any a Liverpool un contenidor procedent del nostre país que contenia 406 quilos de cànnabis. En la intervenció es van arrestar a set membres de l'organització, tres d'ells investigats a Espanya i amb gran pes jeràrquic en l'entramat criminal.

Igualment, a França, la col·laboració amb la Police Nationale va permetre la confiscació en abril d'aquest any d'un camió que transportava 1.500 kg d'àcid fòrmic i formamida, productes químics d'especial importància per a la fabricació d'estupefaents sintètics. El mes de juny va ser localitzat altre camió que portava 90 kg de marihuana entre la seva càrrega, sent detingudes dos persones al país gal.

Després de les diverses captures d'enviaments en l'àmbit europeu, els investigadors van intensificar les vigilàncies realitzades sobre l'organització criminal a Espanya, aconseguint la confiscació en la Jonquera (Girona) de 67 quilos de marihuana ocults en un camió que transportava aspiradores.

Una de les majors confiscacions de cannabicos dels últims anys

De forma paral·lela, els agents van detectar en la província de Màlaga dos naus industrials i un garatge en què s'emmagatzemaven 132 quilos de cabdells de marihuana, 6.150 litres de productes químics destinats a l'elaboració de drogues sintètiques (àcid fòrmic, formamida, insípida caústica, àcid clorhídric i clorur de metileno), una màquina d'assecat de grans dimensions, quatre màquines de síntesi química, divers utillatge de laboratori així com documentació en què es recollia la formulació i passos necessaris per a la fabricació de certes drogues. A més, 7.000 litres de clorur d'hidrogen van ser confiscats en l'aeroport del Prat de Barcelona i que tenien com destí final el laboratori.

L'operació, duta a terme en diverses fases i amb caràcter internacional, ha permès desbaratar el que hagués estat el major laboratori de drogues sintètiques del nostre país, amb l'elaboració de més de 1.000 kg d'amfetamina i MDMA, que haguessin assolit un valor de més de 5.000.000 d'euros en el mercat il·lícit. En total, s'han aturat a 16 persones a França (dos), Regne Unit (set) i Espanya (set).