Portal d'Educació Civicotributària. Agencia Tributaria. - Professors versió flash

Agència Tributària, amb la col.laboració d'Institut d'Estudis Fiscals.

Què són les duanes?

  1. Objectius
          
  2. Continguts
      
  3. Recordem que...
     
  4. Glossari
      
  5. Suggeriments d'ús per a Educació Secundària
       
  6. Suggeriments d'ús per a Educació Secundària
         


1 Objectius

Al final de la sessió, els alumnes seran capaços de:

 

2 Continguts

2.1 Fronteres d'Espanya i de la Unió Europea
2.2 Les duanes i el Territori Duaner Comunitari (TAC)
2.3 Declaració duanera i altres controls
2.4 Activitats professionals relacionades amb “import/export”
2.5 Contraban i blanqueig de capitals
2.6 La Duana i el control de les espècies en perill d'extinció
2.7 La Duana i la protecció de la propietat intel•lectual i industrial
2.8 La Duana i la protecció del medi ambient
2.9 La Duana i les homologacions de joguines i bicicletes

2.1 Fronteres d'Espanya i de la Unió Europea

Des de 1993, data d'implantació del Mercat Únic Europeu, ja no existeixen fronteres físiques entre els diferents Estats membres de la Unió Europea (aleshores 12 països, 15 en 1995, 25 en 2004, 27 en 2007 i 28 en 2013). Això significa que les mercaderies i les persones amb equipatges poden circular lliurement d'un Estat membre a un altre dins de la Unió sense que hi hagi controls administratius.

Per tant, les fronteres, que determinen el règim tributari i comercial de les mercaderies a l'interior d'un territori determinat, van quedar establertes el 1993 entre el conjunt dels països de la Unió Europea i la resta de països. Des d'aleshores, el que interessa és el control de l'intercanvi de mercaderies entre els Estats membres de la Unió Europea i els "tercers països" que no en pertanyen.

2.2 Les duanes i el Territori Duaner Comunitari (TAC)

Aquest control del moviment de béns, tant d'entrada en la Unió Europea (importacions), com de sortida d’aquesta (exportacions), es duu a terme en les instal•lacions que coneixem amb el nom de duanes.

Així doncs, en les duanes (o en els llocs que determinin les autoritats duaneres) es dipositen les mercaderies que han d’entrar o han de sortir del Territori Duaner Comunitari (TAC) i que, abans de poder circular lliurement en la Unió Europea o ser transportades a altres països, estan subjectes a control amb diferents tipus de mesures.

El Territori Duaner Comunitari coincideix, bàsicament, amb el territori de la Unió Europea, encara que hi hagi algunes excepcions. Un exemple: a Espanya, Ceuta i Melilla formen part del territori de la Unió Europea però no s'inclouen en el Territori Duaner Comunitari. Un altre exemple: San Marino i Mònaco no formen part del territori de la Unió Europea però sí que s'inclouen en el Territori Duaner Comunitari.

2.3 Declaració duanera i altres controls

Abans de poder circular lliurement en la Unió Europea o ser transportades a altres països, les mercaderies estan subjectes en les duanes a un control amb diferents tipus de mesures.

Una vegada efectuats aquests tràmits, les autoritats duaneres concedeixen l’aixecament de les mercaderies perquè, segons sigui el cas, puguin entrar o sortir del Territori Duaner Comunitari.

Un altre tipus de moviment d'articles, que requereix una tramitació específica, és el trànsit per la Unió Europea de béns que tenen l'origen i la destinació en països que no hi pertanyen o, en un altre cas, el pas d'un país a un altre de la Unió a través d'un Estat no membre d’aquesta.

2.4 Activitats professionals relacionades amb “import/export”

És significativa la diversitat d'operadors que, amb diferents funcions, intervenen en les gestions del comerç exterior: transportistes, consignataris de mercaderies, autoritats duaneres, exportadors, importadors, agents de duanes, etc.

2.5 Contraban i blanqueig de capitals

Quan s'incompleixen les normes que regulen l'activitat descrita anteriorment, es produeixen infraccions administratives o delictes, segons sigui la gravetat de les conductes observades, que reben la denominació genèrica de contraban.

Entre els diferents tipus de contraban es poden esmentar:

A conseqüència d'aquestes activitats il•lícites es generen fons que després intenten ser utilitzats legalment, a través del que es coneix com a "blanqueig de capitals". Per evitar el "blanqueig de capitals" s'estableixen normes per als bancs i altres entitats financeres perquè identifiquin els clients, controlin les operacions, etc.

2.6 La Duana i el control de les espècies en perill d'extinció

El Conveni sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITIS) regula el comerç internacional d'animals i plantes en perill d'extinció (aquestes espècies apareixen relacionades en el mateix Conveni). Aquest Conveni exigeix, perquè el comerç d'aquestes espècies sigui legal, una sèrie de permisos i certificats que la Duana ha de verificar abans d'autoritzar que les mercaderies entrin o surtin d'un país.

Espanya forma part del Conveni CITIS donis del 16 de maig de 1986. Les autoritats administratives competents per a l'expedició d'aquests permisos i autoritzacions són la Direcció General de Comerç i Inversions dependent de la Secretaria d'Estat de Comerç del Ministeri d'Economia i Competitivitat, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Estatal d'Administració Tributària i el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

La Duana, en virtut de l'espècie amb la qual es vulgui comerciar, haurà de comprovar tota la documentació que acompanya l'animal o la planta protegits, com és el permís d'importació o exportació que expedeix Comerç Exterior o l'autoritat competent del país de què es tracti. Després de verificar-lo, la Duana procedirà a diligenciar-lo i retornar-lo a l'organisme d'origen.

En cas que s’incompleixin els requisits necessaris per a un comerç lícit, la Duana podrà comissar els espècimens de fauna i flora silvestres i iniciar un expedient sancionador per comissió d'una infracció o un delicte de contraban, segons sigui la gravetat de l'operació realitzada.

2.7 La Duana i la protecció de la propietat intel•lectual i industrial

La Duana també té encarregada la protecció en frontera dels drets de propietat intel•lectual (drets d'autor) i industrial (marques) en la comercialització dels productes següents:

2.8 La Duana i la protecció del medi ambient

La Duana prohibeix les importacions de productes que puguin ser perjudicials per al medi ambient, per exemple, els condicionadors d'aire han de funcionar amb un gas determinat que no sigui perjudicial per a la capa d'ozó.

2.9 La Duana i les homologacions de joguines i bicicletes

L'homologació acredita que l'elaboració d'un producte compleix els requisits que la Unió Europea estableix per garantir la seva comercialització amb plena seguretat. Per exemple, en el cas de joguines i bicicletes la Duana ha de comprovar que porten gravada la clau d’homologació, que es compon de les lletres BI seguit d'un codi numèric.

 

3 Recordem que...

Les fronteres marquen els límits territorials d'un país. Les mercaderies i les persones amb equipatges que viatgen d'un país a un altre han de passar un control a la Duana en creuar la frontera.

Les duanes són tot el conjunt d'instal•lacions on es controlen les mercaderies que entren o surten d'un territori determinat.

Des de 1993, dins de la Unió Europea no existeixen fronteres entre els països membres. Això significa que les mercaderies i les persones amb equipatges poden anar lliurement d'un Estat a un altre de la Unió Europea sense que hagin de passar controls administratius en la Duana. Per tant, les duanes controlen l'intercanvi de mercaderies amb països de fora de la Unió Europea.

Els productes que no compleixen la normativa duanera són productes de contraban. Diferents tipus de contraban són:

Així mateix, la Duana té importants funcions en matèria de lluita contra les falsificacions d'articles i contra la pirateria de discos, programes d'ordinador, etc.

 

4 Glossari

A més, formen part del Territori Duaner Comunitari San Marino i Mònaco, malgrat que no formen part del territori de la Unió Europea.

  

5 Suggeriments d'ús per a Educació Secundària

5.1 Abans de començar
5.2 Exposició del professor
5.3 Activitats per al tercer cicle de Primària
5.3.1 Les fronteres de la Unió Europa
5.3.2 Països de la Unió Europea: transport de mercaderies
5.3.3 Instal•lacions duaneres
5.3.4 Policies i lladres
5.3.5 Una d'acció


5.1 Abans de començar


5.2 Exposició del professor

A l'Europa actual no existeixen obstacles perquè les coses puguin anar lliurement d'un país a un altre, si és que el seu trasllat es produeix a través del territori dels Estats que pertanyen a la Unió Europea.

Es pot transportar una mercaderia des de Portugal fins a França, per exemple, passant per Espanya, sense que cap d'aquests tres països pugui limitar aquest desplaçament.
Tots els béns i persones dins del territori de la Unió Europea poden anar d'un Estat a un altre sense haver de pagar res per passar d'un país a un altre. És una de les conseqüències de l'existència, des de 1993, del Mercat Únic Europeu.

Una altra conseqüència, complementària de l'anterior i que és com l'altra cara de la mateixa moneda, és que l'entrada o sortida de productes des de o cap als països aliens a la Unió Europea sempre haurà de seguir els mateixos tràmits, qualsevol que sigui l'Estat de la Unió que rebi o enviï aquests productes.

Existeix, per tant, una sola frontera entre la Unió Europea i la resta del món, fet que suposa un sistema únic perquè les mercaderies es traslladin entre els Estats membres de la Unió Europea i els altres països.

Les duanes són els llocs on es duen a terme les operacions per autoritzar que les mercaderies puguin intercanviar-se entre un país de la Unió Europea i un altre de fora d'aquesta.
En les duanes es presenta la documentació declarant les coses que es volen importar (quan s'introdueixen en el territori de la Unió Europea) o exportar (quan s'envien a països que no són de la Unió Europea).

En les duanes es dipositen les mercaderies, que són revisades per les autoritats duaneres per controlar que estiguin d'acord amb el que s'ha declarat i no tinguin cap problema.

És el moment en què s’ha de procedir al pagament per exportar o importar els articles de què es tracti.

Una vegada concloses totes aquestes operacions, s'autoritza traslladar els articles dins de la Unió Europea (en el cas de les importacions) o que surtin a altres països (en les exportacions).

El contraban es produeix quan se salten tots aquests controls d'intercanvi de mercaderies.

Això passa quan es tracta de substàncies o articles d'ús prohibit, com és el cas de les drogues o armes. En cas que siguin drogues es coneix per narcotràfic.

També hi ha contraban quan es pretén entrar o treure d'un país, sense permís, béns que estan especialment protegits, per exemple obres d'art o animals i plantes en vies d'extinció.

Les autoritats duaneres també vigilen que no entrin per la Duana falsificacions de marca (joguines falsificades, bosses falsificades, etc.) o mercaderies piratejades (CD, DVD, programes d'ordinador, etc.).


5.3 Activitats per al tercer cicle de Primària

A continuació se suggereixen diferents activitats. Els criteris de recerca d'activitats poden ser de diferent tipus: l'àrea o la matèria, el tipus d'activitat (individual o en grup) i el nivell educatiu per al qual es proposa.

5.3.1 Les fronteres de la Unió Europa

Àrea: Coneixement del medi
Tipus: Individual
Nivell: Tercer cicle d'Educació Primària


5.3.2 Països de la Unió Europea: transport de mercaderies

Àrea: Coneixement del medi
Tipus: Individual
Nivell: Tercer cicle d'Educació Primària


5.3.3 Instal•lacions duaneres

Àrea: Coneixement del medi
Tipus: Individual / En grup
Nivell: Tercer cicle d'Educació Primària


5.3.4 Policies i lladres

Àrea: Coneixement del medi. Interdisciplinari
Tipus: En grup
Nivell: Tercer cicle d'Educació Primària


5.3.5 Una d'acció

Àrea: Coneixement del medi. Interdisciplinari
Tipus: Individual
Nivell: Tercer cicle d'Educació Primària

 

6 Suggeriments d'ús per a Educació Secundària

6.1 Abans de començar
6.2 Exposició del professor
6.3 Activitats per al primer cicle de Secundària
6.3.1 Les fronteres de la Unió Europa
6.3.2 A través d'Europa
6.3.3 Instal•lacions duaneres
6.3.4 Pirateria moderna
6.3.5 L'ús del sufix –atge
6.3.6 Fòrum
6.4 Activitats per al segon cicle de Secundària
6.4.1 La història de Marco Polo: comerç, geografia i duana
6.4.2 Import/Export
6.4.3 Contra el delicte organitzat
6.4.4 La pirateria i el contraban
6.4.5 Fòrum


6.1 Abans de començar


6.2 Exposició del professor

A l'Europa actual no existeixen obstacles perquè les mercaderies i les persones puguin anar lliurement d'un país a un altre, si és que el seu trasllat es produeix a través del territori dels Estats que pertanyen a la Unió Europea.

Es pot transportar una mercaderia des de Portugal fins a França, per exemple, passant per Espanya, sense que cap d'aquestes tres nacions pugui limitar aquest desplaçament.
Això vol dir que s'han eliminat les fronteres comercials existents dins de la Unió Europea i que s'ha creat un Territori Duaner Comunitari únic que és el format per tots els països membres de la Unió. O el que és el mateix, totes les mercaderies i persones que transportin equipatges dins d'aquest territori poden anar d'un Estat a un altre sense haver de pagar res per passar d'un país a un altre, qualsevol que sigui la quantitat i el tipus de mercaderia transportada. És una de les conseqüències de l'existència, des de 1993, del Mercat Únic Europeu.

Una altra conseqüència, complementària de l'anterior i que és com l'altra cara de la mateixa moneda, és que l'entrada o sortida de productes des de o cap als països aliens a la Unió Europea sempre haurà de seguir el mateix tractament, comercial i administratiu, qualsevol que sigui l'Estat de la Unió que rebi o enviï aquests productes.

Existeix, per tant, una sola frontera entre la Unió Europea i la resta del món, fet que suposa un sistema únic per realitzar els intercanvis comercials entre els països integrats en la Unió Europea i els altres països del planeta.

Les duanes són els llocs on es duen a terme els tràmits i les operacions per autoritzar que les mercaderies puguin intercanviar-se entre un país de la Unió Europea i un altre de fora d’aquesta.

En les duanes es presenta la documentació declarant les coses que es volen importar (quan s'introdueixen en el territori de la Unió Europea) o exportar (quan s'envien a tercers països).

En les duanes es dipositen les mercaderies, que són revisades per les autoritats duaneres per comprovar que corresponen amb el que es declara i per verificar que s'ajusten a les mesures que té establertes la Unió Europea sobre política comercial.

És el moment en què, si així està assenyalat en les normes que regulen el comerç exterior, s’ha de procedir al pagament dels drets i altres impostos (IVA i impostos especials) per importar els articles de què es tracti.

Una vegada concloses totes aquestes operacions, s'autoritza la disposició dels articles dipositats (és el que es denomina "aixecament de mercaderies") per al seu lliure trasllat dins de la Unió Europea (en el cas de les importacions) o per a la seva sortida a tercers països (en les exportacions).

El contraban es produeix quan s'eludeixen tots aquests controls d'intercanvi de mercaderies.

Això passa quan es tracta de substàncies o articles d'ús prohibit, com és el cas de les drogues o armes. En cas que siguin estupefaents es coneix per narcotràfic.

També hi ha contraban quan es pretén entrar o treure d'un país béns que estan especialment protegits. Cal recordar aquí el tràfic il•legal d'obres d'art o d'animals i plantes en vies d'extinció.

Finalment, una altra forma de contraban és no declarar el comerç d'articles l’intercanvi dels quals, tot i estar permesos aquests articles, està restringit i sotmès al pagament de drets duaners especials, com passa amb el tabac i les begudes alcohòliques.

Les autoritats duaneres també vigilen que no entrin per la Duana falsificacions de marca (joguines falsificats, bosses falsificats, etc.) o mercaderies piratejades (CD, DVD, programes d'ordinador, etc.).

Per acabar cal fer un comentari sobre una forma de delicte que, encara que no únicament, té l'origen en el tràfic il•lícit. Es tracta del "blanqueig de capitals".

S'entén per "diner negre" o “Caixa B” el capital que s'ha generat fora del control de l'Administració tributària en operacions no declarades que conformen el que s’anomena "economia submergida". El “blanqueig” consistiria a intentar convertir en diners legals els beneficis de les activitats delictuoses o irregulars, a través de compres, inversions i operacions financeres que introdueixin aquests beneficis en l'economia legalitzada.

Per intentar evitar el "blanqueig de capitals" les lleis estableixen certs controls que han de seguir els bancs i altres entitats financeres respecte als seus clients i l'origen dels dipòsits que reben.


6.3 Activitats per al primer cicle de Secundària

A continuació se suggereixen diferents activitats. Els criteris de recerca d'activitats poden ser de diferent tipus: l'àrea o la matèria, el tipus d'activitat (individual o en grup) i el nivell educatiu per al qual es proposa.


6.3.1 Les fronteres de la Unió Europa

Àrea: Geografia i Història
Tipus: Individual
Nivell: Primer cicle d'Educació Secundària


6.3.2 A través d'Europa

Àrea: Geografia i Història
Tipus: Individual
Nivell: Primer cicle d'Educació Secundària


6.3.3 Instal•lacions duaneres

Àrea: Geografia i Història
Tipus: Individual / En grup
Nivell: Primer cicle d'Educació Secundària


6.3.4 Pirateria moderna

Àrea: Geografia
Tipus: Individual / En grup
Nivell: Primer cicle d'Educació Secundària


6.3.5 L'ús del sufix –atge

Àrea: Llengua
Tipus: Individual
Nivell: Primer cicle d'Educació Secundària


6.3.6 Fòrum

Àrea: Interdisciplinari
Tipus: Individual / Grupal
Nivell: Primer cicle d'Educació Secundària


6.4 Activitats per al segon cicle de Secundària

A continuació se suggereixen diferents activitats. Els criteris de recerca d'activitats poden ser de diferent tipus: l'àrea o la matèria, el tipus d'activitat (individual o en grup) i el nivell educatiu per al qual es proposa.


6.4.1 La història de Marco Polo: comerç, geografia i duana

Àrea: Geografia i Història
Tipus: Individual
Nivell: Segon cicle d'Educació Secundària


6.4.2 Import/Export

Àrea: Geografia i Història
Tipus: Individual
Nivell: Segon cicle d'Educació Secundària.


6.4.3 Contra el delicte organitzat

Àrea: Geografia i Història
Tipus: Individual / En grup
Nivell: Segon cicle d'Educació Secundària


6.4.4 La pirateria i el contraban

Àrea: Interdisciplinari. Educació en valors
Tipus: Individual
Nivell: Segon cicle d'Educació Secundària


6.4.5 Fórum

Àrea: Interdisciplinari
Tipus: Individual / En grup
Nivell: Primer cicle d'Educació Secundària